A Poppe + Potthoff gázt ad

Werther, 16.11.2015

A Poppe + Potthoff gázt ad

A gáz halmazállapotú üzemanyagok, például a földgáz, a biogáz és a hidrogén a hagyományos dízel és benzin környezetbarát és egyúttal költséghatékony alternatívái. A technológia és az infrastruktúra még kialakítás alatt van. Különösen a flottaüzemeltetők, valamint a teherautó- és buszgyártók mutatnak jelentős érdeklődést ezek iránt. Új rendszerek kiépítése mellett a meglévő közös nyomócsöves motorok átalakításáról is szól.

A vdi-Nachrichten portálon szereplő előnyök: A kedvezően szállítható földgázzal a MAN tanulmánya szerint 20–35 százalékkal csökkenthetők az üzemanyagköltségek a dízelhez viszonyítva. A Mercedes-Benz becslései szerint a CO2-kibocsátás 20 százalékkal kevesebb. A földgáz a Német Energiaügynökség (DENA) szerint majdnem 90%-kal kevesebb nitrogén-oxidot termel, szinte egyáltalán nem keletkeznek apró részecskék, valamint a hangkibocsátás esetében is előnyökkel jár.

A Poppe +Potthoff közös nyomócsöveket és nagy nyomású vezetékeket fejleszt a gáz- és hidrogénmotorokhoz.

Nagy nyomás alatt engedélyezett

A Poppe + Potthoff a gáz- és hidrogénmotorok komponenseinek kifejlesztésekor előnyre tesz szert a dízelmotorok terén szerzett sokéves tapasztalata révén, amelyekhez a vállalat az 1990-es évek óta közös nyomócsöves alrendszereket szállít. Vizsgálatok bizonyítják, hogy az ehhez felhasznált anyagok és formatervek a gázzal kapcsolatos alkalmazásokhoz is a leginkább megfelelők.

„Különösen a rendszerek szivárgások elleni tömítése a kisebb molekuláris felépítés miatt sokkal kritikusabb a gázoknál, mint a dízel üzemanyagoknál” – magyarázza Burkhard Harhoff, a Poppe + Potthoff mérnökségének vezetője. „Bebizonyítottuk, hogy felületeink a nagyon illékony hidrogén esetében is teljesen tömítettek, és akár 25-szöri újraszerelés esetén is biztonságosak és megbízhatók”.

A Poppe + Potthoff komponenseinek felülete a nagyon illékony hidrogén esetében is teljesen tömítettnek bizonyult.

Vizsgált prototípusok

A tesztsorozatokat a TÜV Saarland végezte. A Poppe + Potthoff komponensek esetében bebizonyosodott, hogy a cső és a vezeték közötti felületek különösen nagyon alacsony hőmérsékleti értékeknél jóval a fagyáspont alatt jelentősen jobban vághatók, mint a klasszikus O-gyűrűs tömítésekkel felszerelt rendszerek. „Sűrített gázok esetében ez a biztonsági szempontokból jelentős előnnyel jár” – magyarázza Harhoff.

A Poppe + Potthoff az USA-beli, kanadai és európai vásárlóinak jelenleg 3 és 6 mm belső átmérőjű közös nyomócsöveket és vezetékeket szállít, amelyek 300 és 700 bar közötti gáznyomásra vannak tanúsítva. A Wertherben lévő technológiai központban minden prototípust átfogó teszteknek vetünk alá, az adatokat pedig értékelésre továbbítjuk a vásárlóknak. Hatékony sorozatgyártás van a magyarországi Ajkán lévő üzemben.